Nieuws

Zwanger en Corona

Zwanger en CoronaJe kunt geen krant of social media meer lezen zonder dat het over het coronavirus gaat.  Wanneer je zwanger bent, kan ik me voorstellen dat je deze informatiestromen  anders beoordeelt, zeker nu het ook in Nederland aanwezig is. Als zwangere ben je niet alleen iets kwetsbaarder, zo voel je…
Lees verder

Over tijd?

Over tijd?Ruim 41 weken is ze nu…en dat valt haar af en toe zwaar. Het kan ieder moment gebeuren. Maar dat kon 3 weken geleden ook al. Wat vergt het veel geduld en incasseringsvermogen. Duizenden speculaties en wensen. De moderne technologie maakt het ons nog moeilijker. Vroeger werd er geen…
Lees verder

Doula in dienst in het ziekenhuis

Doula in dienst in het ziekenhuisAlweer zo’n mooi artikel over de doula. In dit geval werkzaam in een academisch centrum. Met plezier geef ik een beknopte samenvatting van dit prachtige artikel. Een doula: •heeft meer tijd en aandacht om uitgebreid op eventuele trauma’s in te gaan. •helpt bij het begrijpen…
Lees verder

Thuisbevalling vs. ziekenhuisbevalling

Vorige week vroeg een cliënte van mij wat ze allemaal moest aanschaffen voor haar thuisbevalling, zoals ze voor ogen heeft. Aangezien de laatste vrouwen die ik mocht begeleiden allen in het ziekenhuis (poliklinisch danwel medisch) zijn bevallen, moest ik hier even over nadenken.

Lees verder

Afwijkingen eerder in beeld

Binnenkort kunnen vrouwen kiezen voor een extra dertien weken echo. De meningen zijn hier nogal over verdeeld. Een extra echo kan medisch gezien bepaalde inzichten geven, maar kan daarentegen ook voor stress en een minder bezorgde zwangerschap zorgen…

Lees verder

Het geboorteverslag

Je bent flink in beweging geweest en onder de douche heb ik je rug licht gemasseerd. Dan geef je aan dat je graag even op je bed wilt liggen. Je voelt druk.

Lees verder

Internationaal Doula

Afgelopen week was ik te gast op een Syrische bruiloft. Wat een bijzondere belevenis! Zo anders dan wat we in Nederland gewend zijn, maar daardoor juist zo leuk. Een andere cultuur laat andere inzichten en mogelijkheden zien.

Lees verder

Zwanger en seksualiteit

Een zwangerschap leidt tot tal van lichamelijke, psychologische en relationele veranderingen. Vrouwen en mannen verschillen in de manier waarop ze deze veranderingen bekijken. Hiertoe behoort ook seksualiteit en intimiteit tijdens (en na)de zwangerschap.

Lees verder

Een vader bij de bevalling

“Ik heb marathons gelopen, ik ben met zware bepakking hoge bergen overgetrokken en ik heb wel eens een dienst van 40 uur gedraaid, maar de bevalling was het zwaarste en meest uitputtende wat ik in mijn leven heb meegemaakt. We hadden het nooit zonder een Doula kunnen doen. Ze was voor ons echt van onschatbare waarde”.

Lees verder

Bevallen buiten de protocollen om

Het zelf maken van beslissingen, ook over de (medische) zorg die we wensen, hoort helemaal bij deze tijd. Geregeld worden vrouwen in de praktijk door richtlijnen in hun keuzes begrensd.

Sommige vrouwen komen daartegen in opstand. Ze willen zelf eventuele risico’s van bepaalde adviezen tegen elkaar afwegen.

Lees verder
Menu