Zwanger en seksualiteit

Een zwangerschap leidt tot tal van lichamelijke, psychologische en relationele veranderingen. Vrouwen en mannen verschillen in de manier waarop ze deze veranderingen bekijken. Hiertoe behoort ook seksualiteit en intimiteit tijdens (en na)de zwangerschap.

Baby goed beschermd

Natuurlijk weet je ondertussen al dat seks geen kwaad kan voor je baby, je baby wordt goed beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. De ‘mucusplug’ beschermt de baarmoeder tegen infecties. De baby ondervindt er geen nadelen van. Toch kan het een vreemd gevoel zijn om seks te hebben met een baby in de buik, voor zowel de vrouw als de man.

De zwangerschap per trimester

Tijdens de eerste drie maanden heb door de invloed van zwangerschapshormonen vaak last van misselijkheid, overgeven, vermoeidheid en gevoelige borsten. Dat is niet bevorderlijk voor je seksleven.

Na de eerste drie maanden heb je vaak geen of minder last van zwangerschapskwalen meer.  Veel vrouwen hebben vaak weer meer zin in seks door een betere doorbloeding (van je erogene zones). Voor sommigen kan seks juist minder prettig aanvoelen dan normaal. Het kan voorkomen dat je een klein beetje bloed verliest na de seks. Hier hoef je je geen zorgen om te maken, als het slechts een klein beetje is. Seks (tijdens de zwangerschap) behoort geen pijn te doen, maar kan wel anders (intenser) aanvoelen. Doe wat goed voelt voor beide.

Tegen het einde van je zwangerschap ben je vaak wat meer in jezelf gekeerd. Je bent je, vaak onbewust, mentaal aan het voorbereiden op de bevalling. Dan is het niet vreemd dat je andere dingen aan je hoofd hebt dan seks. Je buik kan ondertussen behoorlijk in de weg zitten en dat vergt enige creativiteit. Orgasmes kunnen met name in het derde trimester ‘harde buiken’ veroorzaken.

Ieder lichaam reageert anders en het is belangrijk om daar naar te luisteren en het met je partner bespreekbaar te maken.

Menu